8 Mart Emekçi Kadınlar Günü
Dünya “Emekçi” Kadınlar Günü ilk olarak 1900’lü yılların başında bir tekstil fabrikasında daha iyi koşullara sahip olmak için greve giden kadın işçilerin fabrikaya kitlenmesi, arkasından da çıkan yangında fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamayarak ölmeleri ile gündeme gelmiştir. 8 Mart “eşitlik isteklerinin daha da yükseldiği” ve o yangında ölen kadınların anıldığı bir gündür.
New York’taki bir tekstil fabrikasında çalışan işçi kadınlar, uzun süre emeklerinin karşılığında hak ettikleri ücretleri alamadıkları ve daha iyi yaşam sürmek için verdikleri mücadele sonucunda hiçbir şey elde edemeyince 8 Mart 1908 günü haklarını elde edebilmek için greve giderler.
Hem çalıştıkları firmanın hem de diğer işletmelerin patronlarının duydukları huzursuzluk ve diğer fabrikalara sıçrama endişesi nedeniyle fabrikanın kapıları kitlenir. Fakat hiç tahmin edemedikleri bir şey olur ve fabrika yanmaya başlar. Yanan fabrikadan kaçmaya çalışan işçi kadınlardan çok azı başarılı olur çünkü fabrikanın etrafına barikatlar kurulmuştur. Bu yangında 129 kadın işçi yanarak hayatını kaybeder.
Bu olayın ardından diğer endüstri kollarında da kadınlar mücadeleye devam eder ve mücadelenin sonucunda seçme ve seçilme hakkı, günlük çalışma saatlerinin, koşulların ve aldıkları ücretlerin yeniden düzenlenmesi için çaba gösterirler.
Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921’de 8 Mart günü ilk başlarda yapıldığı gibi eşitlik için, bağımsızlık için, seçme ve seçilme hakkı için ve daha iyi çalışma koşulları ile daha iyi bir yaşam hakkı için kutlanmaya başlandı.
Dünya savaşlarının ve ülkemizdeki gibi darbelerin 8 Mart’ı sekteye uğrattığı düşünülse de bugün hala kutlanmaya devam etmektedir. Fakat gerçek anlamı ile mi? Neden adı “Kadınlar Günü” olarak değiştirildi.
Araştırmalarım neden bu adın değiştiğini ortaya çıkarmasa da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 1977 yılında 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak kutlanmasını kabul ettiğini biliyoruz. Acaba bu eşitlikler için savaşılması gereken güne farklı anlamlar yüklenerek asıl amacından saptırılmak mı istenmektedir? Burda erkeklerin bir manüpülasyonu var mıdır? Yorum sizin tabii ki...
8 Mart Dünya “Emekçi” Kadınlar Gününüz Kutlu Olsun!
Comment Form under post in blogger/blogspot